Bari. O surpriză extrem, dar extrem, de plăcută!

Unde să mergem noi pe final de septembrie, să fie vreme frumoasă și să putem face și o baie? Hmm… Bari? A treia oară în Italia pe anul ăsta? De ce nu, doar a fost absolut perfect și în precedentele două.

Cam așa s-a decis excursia mea din sud. Cu un bilet de avion de la WizzAir de circa 50 de euro, statistici meteo ce situau valorile medii ale aerului și, mai ales, ale apei în perioada asta la 24 de grade, plus ceva poze cu golfuri albastre apărute pe ecran la o căutare pe Google, nu a fost nevoie de prea multe dezbateri.

Despre Bari și despre Puglia (da da așa se numește zona de pe coasta sud estică a Italiei) nu știam nimic. Așa că am început o cercetare să vedem în ce ne-am băgat. Bari, în sine, nu prezenta cine știe ce premise interesante, auzind tot felul de păreri cum că e cam industrial, modern, neatractiv. Mai existau și vechile idei cum că sudul e oricum mai sărăcăcios și puțin impresionant decât nordul. Așa că de la Bari nu aveam cam nicio așteptare. Urma să fie doar un punct de aterizare, cazare și bază de pornire pentru alte câteva destinații din zonă.

Care destinații din zonă, la o cercetare mai amănunțită, s-au dovedit a fi extrem de multe și de atractive. Atât de multe că nu știam cum să ne împărțim mai bine ca să acoperim măcar jumătate dintre ele. Am avut la dispoziție cam trei zile și am făcut o plan orientativ de bătaie. Vineri după-masă în Bari, sâmbătă în Alberobello și Martina Franca, duminică în Polignano a Mare și Monopoli, și luni, până pe la prânz, iar Bari.

Avionul până acolo face doar o oră și jumătate, la care se mai adaugă încă un sfert de oră, cât face trenul care unește aeroportul de gara centrală și care costă 5 euro. Dacă te cazezi unde ne-am cazat noi, adică la BB Zuppetta, mai ai încă 5 minute de mers pe jos, înainte să scapi de bagaje și să pornești în explorare. Și zic să te cazezi unde ne-am cazat noi, pentru că o să stai într-un fost palazzo, foarte fain reamenajat, decorat, utilat și coordonat de un cuplu de tineri maxim de frumoși și amabili.

La o primă vedere, când am coborât din tren, Bari m-a dus cu gândul la Palermo. Niște clădiri înalte, unele mai moderne, altele mai vechi, palmieri imenși și agitație. Apoi, am intrat mai mult în detaliu și am realizat că este mult mai curat, mai modern și lipsit de orice senzație de nesiguranță specifică capitalei siciliene. Cam atunci am început să realizăm că Bari o să ne surprindă în mod extrem de plăcut.

Existe două zone de centru. Bari Vecchia, orașul vechi, este o mică aglomerație de străduțe înguste și încâlcite, străjuite de case înghesuite și albe. E tot pavat cu dale de piatră lucioase, perfect șlefuite de trecerea anilor și de pașii trecătorilor. Mi-a amintit puțin de Verona; mai că îmi venea să-mi scot pantofii și să umblu desculță; doar că Bari Vecchia este mult mai intim parcă. Odată ce intri pe străduțe parcă ai intra în viețile și în casele oamenilor ce le locuiesc. Îi vezi cum stau în jurul meselor sau se uită la televizor în bucătării, cum își mătură sau spală aleea din fața casei, cum urmăresc trecătorii de la balcoane și ferestre sau așezați pe scaune la intrarea în case, doar doar vor vedea vreun cunoscut sau vor fi rugați să-ți ofere indicații. Pe oriunde ridici privirea, dai de haine proaspăt spălate ce flutură pe sârme și peste tot miroase a detergent și a curat. Cam cum era în Burano, dar cu mai puțină culoare. Bucățica asta de oraș e mai mult un soi de sătuc în care oamenii își trăiesc viețile ca pe vremuri, toată lumea se cunoaște cu toată lumea, iar strada e scena pe care se întâmplă totul: se vorbește, se strigă, se află noutățile, se râde, se mănâncă și se iubește. Pentru că, lucru pe care nu l-am mai văzut nicăieri în altă parte, în Bari toată lumea își declară dragostea pe pereți și n-ai cum să te învârți prin oraș fără să vezi ici și colo câte un “Ti amo” înflorindu-ți în față.

În Bari Vecchi ar fi de văzut o catedrală tare frumoasă, biserica Sfântului Nicolae, important loc de pelerinaj, cu un tavan absolut minunat, și un castel, pe care noi nu l-am vizitat deci nu-l pot categorisi. Undeva la margine de cartier, aproape de malul apei, sunt două piețe foarte faine, Pizza del Ferrarese și Pizza Mercantile, în jurul cărora sunt înșiruite o grămadă de baruri și restaurante. Ce e fain la piețele astea este că vineri și sâmbătă seară (când le-am prins noi) sunt pline de oameni și de forfoteală constantă, muzică și socializare și te simți așa ca la o mare petrecere în stradă. Din Pizza Mercantile pornește și promenada Augusto Imperatore, dar eu zic mai bine să-ți faci plimbarea cu vedere la mare de pe Via Venezia, o alee largă și șerpuitoare, străjuită de palmieri.

Odată ieșit din Bari Vecchia intri în cu totul alt film. A fost un șoc pentru noi, care aveam această viziune despre un Bari lipsit de strălucire și eleganță, aducând a Napoli sau Palermo, să descoperim un oraș care, păstrând desigur proporțiile, se poate compara cu Milano, Florența sau Roma. De la clădirile de apartamente superbe ce datează, în mare parte, de pe la 1800, dotate cu fațade perfect păstrate și pline de fresce și statui, la bulevardele pline de magazine, care mai de care mai elegante și mai luxoase, la aerul cosmopolit al orașului. Oamenii sunt foarte bine îmbrăcați, toți parfumați și eleganți, la fel ca în nord, ce să mai. Există câteva bulevarde pietonale în zona aceasta de oraș, care se întinde practic între Bari Vecchia și gară, bulevarde care în serile de weekend oferă un spectacol impresionant. Și aici lumea iese în stradă, dar imaginea este cu totul alta. Sinceră să fiu, nu știam la ce să mă uit mai întâi: la vitrinele unor magazine precum Hermes sau Chanel, la platourile apetisante de pe mesele teraselor din stradă sau la stilul vestimentar practic impecabil al doamnelor și domnilor eleganți tocmai ieșiți de la un spectacol de dans contemporan din Teatro Petruzzelli.

Am stat în Bari o după-amiază, trei seri și o dimineață și nu mi-a fost suficient. Trebuie ținut cont că lunea mai toate magazinele sunt închise, iar pauza de prânz e sfântă în restul zilelor. Așa că, deși aș fi fost tentată să fac și ceva cumpărături, nu prea am avut când. În rest, am mâncat până la epuizare (am scris aici special despre asta), m-am plimbat, am apreciat temperatura perfectă și, în principiu, m-am minunat în continuu de cât de puțin este informată lumea cu privire la locul ăsta extrem de ofertant. Pentru că, în esență, Bari reunește tot ceea ce-i mai bun din Italia: autenticitatea sudului și eleganța nordului. Și mai rar găsești asemenea mix. Plus că prețul unei escapade în zona asta este absolut imbatabil.

Iar zona din jur nu este nici e cu nimic mai prejos. Despre ce alte minunății găsiți pe aproape puteți citi aici.

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Călătorii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s