Prin Puglia. Numai locuri unul și unul.

Din cele patru zile pe care le-am petrecut în Puglia, două au fost dedicate unor scurte călătorii prin jurul localității Bari. În momentul în care te apuci să studiezi zona asta, descoperi cel puțin 10 alte locuri faine pe care le poți vedea, fiecare special în felul lui. Cum timpul era redus am pus și noi pe listă ce am putut.

E destul de ușor să călătorești în zonă, cu o pregătire prealabilă. Există trei companii feroviare care au trenuri către principalele obiective și trebuie să știi care tren trebuie luat spre care direcție. Din fericire, toate pleacă din gara centrală, chiar dacă din părți diferite. Orarul se găsește pe net, la fel și prețul biletelor.

Așadar. Sâmbătă am decis să vedem Alberobello și Martina Franca, pentru că se aflau pe aceeași linie și pentru că, lucru important, trenul către direcția asta duminica nu circulă (lucru dubios, dar real). În Alberobello ajungi cam într-o oră și jumătate, iar de acolo în Martina Franca se mai fac circa 10 minute. Biletul de tren este valabil 6 ore de la compostare, chestie foarte bună, un soi de hop-on/hop-off și costă 5,6 euro.

Alberobello e orășelul trulli-lor, niște căsuțe mici, albe, rotunde și acoperite cu piatră de culoare gri. Sunt ceva specific zonei și le-am văzut din loc în loc și în călătoria noastră cu trenul, ascunse printre livezi cu măslini și câmpuri cu viță de vie. Alberobello este destul de compact, așa că o dată ce am pornit-o pe strada principală ce pleca de la gară, am ajuns în centru în maxim 10 minute. Centrul însemnând vreo două piețe. Una era decorată toată cu instalații de lumini, care presupun că arată excelent aprinse pe întuneric, iar cealaltă găzduia ceea ce presupun că este un soi de piață de weekend, cu tarabe pline de roșii uscate, infinite tipuri de măsline și tot soiul de alte alune, arahide și fructe confiate. Dincolo de a doua piață începea zona turistică de trulli, care înseamnă un deal pe care urcă niscaiva străduțe, mărginite de casele astea mici și simpatice. Unele sunt locuințe efective, altele găzduiesc tot soiul de magazinele de suveniruri și bunătățuri locale. Undeva în dreapta cum vii la de la gară, se găsește zona non turistică de trulli, Aia Piccola, dar cum noi aveam un oarecare program stabilit ca să ne încadrăm cu trenurile nu am apucat să o vedem. Una peste alta, ne-am învârtit prin Alberobello vreo 2 oare doar, dar zic eu că a fost ok.

Mai departe, am pornit spre Martina Franca. Văzusem eu ceva poze și mi s-a părut că ar arăta bine, așa că am pus-o pe lista de vizitabile, dar cu un oarecare semn de întrebare, pentru că a trebuit să renunțăm la Locorotondo, despre care auzisem lucruri bune. Martina Franca e un oraș ceva mai mare, așa că de la gară am mers probabil vreun 20 de minute până în centru, mai ales că nu știam prea bine drumul. Ne-am dat seama că am ajuns unde trebuie și că am făcut alegerea corectă când am trecut de poarta de intrare în orașul vechi, care este o mică minunăție. Cam ca Bari Vecchia, dar parcă mai cochet. Aceleași străzi șerpuite, case albe, dar parcă un pic mai multă verdeață pe la balcoane și uși. Şi ce uşi frumoaseeee. Probabil cel mai mult am stat prin Pizza Plebiscito, ca să pozăm și admirăm Basilica din San Martino care arată minunat. În concluzie, nu știu cum e Locorotondo, dar Martina Franca merită clar vizitată.

Duminica era clar că trebuie să ajungem în Polignano a Mare, pentru că, din toată excursia, cel mai mult îmi doream să ajung pe plaja din orășelul ăsta și mai ales în apa turcoază aferentă. 30 de minute cu trenul și un bilet de 3,2 euro. Și dacă tot eram în zonă și chestia cu biletul de tren valabil 6 ore funcționa și pe linia asta, am zis să dăm o fugă și prin Monopoli, aflat la 5 minute distanță. Mai exista și varianta Ostuni, dar era ceva mai departe și mai greu accesat, așa că a fost lăsat pe altă dată.

Polignano e un orășel mic și cochet așezat fix pe malul apei, pe niște stânci bătute vânturi și lovite aprig de valuri și numai bune pentru salturi cu adrenalină (am aflat că în weekendul precedent avusese loc Red Bull Cliff Diving, care mă gândesc că ar fi fost o experiență deloc neplăcută). Are și el case frumoase și albe, străduțe etc. Dar ce contează aici e apa, apa… nici nu vă pot explica. Este un vis! Este absolut incredibilă! Bine, nu e pe bază de nisip și e megasărată, dar culoarea aia albastră este ceva ce nu se poate descrie în cuvinte. Trebuie văzut! Normal că am ajuns să stăm pe acolo mult mai mult decât prevăzuserăm și să plecăm abia spre după-amiază către Monopoli.

Care Monopoli a fost un soi de Martina Franca, doar că așezat pe malul mării. Același oraș ceva mai mare, cu un centru vechi asemănător celor deja văzute, pe care am zis că avem timp să-l vedem într-o oră, cât aveam la dispoziție până la trenul de retur spre Bari. Lucrurile au decurs conform planului, până când am dat cu ochii de Calla Porta Vecchia, care-i un golf cu nisipuri fine și ape albastre străjuit pe o parte de zidurile orașului. Normal că situația a scăpat de sub control, pentru că nu putem să nu facem o baie, două, trei și să ne încălzim nițel la soare apoi. Așa că am deviat de la plan și ne-am întins până la trenul următor, care era o Frecciabianca, pentru care am plătit 5,6 euro în plus, dar nu am regretat sub nicio formă.

Concluzia ar fi că toate astea patru locuri merită în mod clar vizitate, poate chiar mai în amănunt decât am apucat noi și că, având în vedere că toate ne-au impresionat plăcut, probabil la fel s-ar fi întâmplat cu celelalte pe care le-am lăsat pe data următoare.

Dacă doriți să citiți câte ceva și despre Bari, uitați aici, și dacă vă încumetați să auziți despre desfrâuri culinare locale, aruncați un ochi aici.

 

 

Advertisements

2 Comments

Filed under Călătorii

2 responses to “Prin Puglia. Numai locuri unul și unul.

  1. Din ce statie ati luat trenul? Bari centrale? Si cu ce companie feroviara ati umblat daca mai stii?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s