Praga. Pe malul drept.

La Praga am ajuns într-o toamnă târzie, cumva neașteptat. Adică m-am aciuat pe lângă al meu tată, plecat acolo într-o deplasare. Și am ajuns astfel să vizitez pentru prima dată un oraș de una singură. Lucru deloc complicat într-un astfel de loc. Tot ce-ți trebuie este o hartă și picioare odihnite, pentru că străzile sunt perfect sigure, atmosfera minunată și oamenii foarte amabili.

Sunt multe locuri faine de vizitat în Praga și cel mai ok cred că este să-ți iei un Prague Card, care costă 56 de euro pentru 3 zile, cu acces la toate obiectivele turistice, plus transport gratuit. Dar cum eu nu am stat prea bine la capitolul timp de planificare, studiu al problemei și făcut calcule, nu am profitat de el. Dar am avut clar în plan câteva atracții bine stabilite pe care doream să le văd.

Periplul a început excelent când am descoperit și live apartamentul de-l rezervasem online. Am stat la Residence Karolina, în centru, iar mai bine de atât nici cred că se putea. Să locuiești într-una dintre vechile clădiri ale orașului, cu camere mari și înalte, care pe deasupra sunt și perfect restaurate și modernizate este nemaipomenit. Micul dejun nu este inclus, dar în apropiere, pe Národní, este un Tesco de unde îți poți lua toate deliciile dorite.

Praga este practic împărțită în două mari bucăți de râul Vltava. Partea dreaptă, unde am stau eu, este centrul oficial, fiind cea mai aglomerată din oraș. Turistul de rând poate găsi aici cam tot ce dorește. Străzi pietonale cu magazine mai mari sau mai mici, restaurante, terase și baruri la tot pasul și, bineînțeles, numeroase simboluri ale orașului. Există o împărțeală pe mai multe zone.

Staré Město, orașul vechi, probabil cea mai populară partea a orașului, reunește și cele mai cunoscute obiective. Staroměstské náměstí, piața veche, este locul pe care nu ai cum să-l ratezi, pentru că toate drumurile te duc acolo, mai devreme sau mai târziu. Odată ajuns aici trebuie să vezi și faimosul Ceas Astronomic, cel mai vechi din lume și singurul funcțional, cocoțat în turnul Primăriei, unde poți urca pentru a admira de sus orașul. De partea cealaltă a pieței se află Church of Our Lady before Týn, o biserică gotică de toată frumusețea. Mai departe poți foarte bine să o pornești către râu și să traversezi, bineînțeles, Karlův mos sau Charles Bridge. Podul arată într-adevăr excelent și oferă o vedere minunată către ambele maluri ale râului. Sau, poți merge în direcția opusă, și vei ajunge la Powder Tower, unde poți urca iar o sumedenie de scări, pentru o altă perspectivă de la înălțime. Imediat lângă se află Obecní dům sau Municipal Hall, o clădire art nouveau ce nu arată rău deloc și care, la subsol găzduiește un Plzeňská restaurace restaurant tradițional unde se mănâncă foarte bine. Un soi de Car cu Bere local. De menționat că am mie una nu mi-a priit defel, da defel, supa de cartofi cu ciuperci mâncată aici, dar în rest toată lumea a apreciat rațele și verzele gustate. 

După ce ai terminat cu orașul vechi, poți continua cu explorarea zonei Josefov, cartierul evreiesc, unde poți afla ceva mai multe despre istoricul tumultos al evreilor orașului de-a lungul timpului. Ar fi de văzut Starý židovský hřbitov, vechiul cimitir evreiesc, Staronová synagoga sau Old New Synagogue, care, în ciuda numelui ambiguu, este cea mai veche sinagogă activă din Europa, și Spanish Synagogue, faimoasă mai ales pentru decorațiunile elaborate interioare și stilul maur adoptat. Chiar lângă ea este și o statuie foarte faină dedicată lui Kafka. Ar mai fi ceva sinagogi prin zonă, dar eu zic că e suficient cu astea.

De partea cealaltă a orașului vechi este Nové Město, orașul nou. Punctul central este Wenceslas Square, ce a fost scena multor evenimente istorice ale orașului, cel mai cunoscut fiind probabil Revoluția de Catifea din 1989. Piața arată într-adevăr foarte fain, urcând într-o pantă lejeră către Czech National Museum. Aruncați un ochi și peste clădirile aflate de-o parte și de cealaltă, nu o să rămâneți reci, mai ales la vedere Grand Evropa Hotel. Dacă vă mai plimbați puțin pe străduțe o să dați și de Karlovo náměstí sau Charles Square, ce a fost la un moment dat cea mai mare piață din Europa, iar odată ajunși pe malul apei dați-vă cu părerea când vine vorba de Dancing House, clădirea modernă controversată și considerată de mulți nepotrivită arhitecturii din jur.

Cu asta se cam încheie principalele puncte de interes de pe malul drept. Despre malul stâng aici.

 

 

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Evenimente

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s