Copenhaga. Ce și cum.

Am stabilit deja că atunci când vorbim despre Copenhaga, vorbim despre un oraș perfect. Capitala daneză nu este foarte mare, așa că poate fi explorată în voie în câteva zile. Deloc surprinzător, cea mai faină parte a orașului este centrul vechi, cu străduțe înguste și clădiri frumoase, cu magazinașe cochete și brutării îmbietoare, plus forfoteala specifică. Iar din centrul vechi, partea cea mai cunoscută și populară este Nyhavn. Da, da este chiar locul reprezentat în toate vederile (mă rog, lăsând mica sirenă la o parte), canalul acela străjuit de case colorate, cu bărci ancorate frumos și aliniat de-o parte și de alta. Și este la fel de impresionat în realitate ca în poze. E o plăcere să stai acolo mai ales către seară, la apus, când lumina este absolut perfectă și toate culorile și siluetele se reflectă în apă, într-o mirifică dedublare cromatică. Nu trebuie neapărat să iei loc la una dintre terasele sau barurile de pe margine unde prețurile sunt extrem de ridicate. Poți la fel de bine să-ți iei o sticlă de vin și două pahare, o cutie de pizza sau o înghețată și să te așezi pe malul apei. Atmosfera este excelentă și oriunde te-ai afla poți la fel de bine să urmărești oamenii trecând și viața desfășurându-se.

Dacă tot ziceam de Mica Sirenă, nu prea poți să ajungi la Copenhaga și să nu o vezi. De la Nyhavn o pornești în sus, pe malul apei, traversezi o insuliță verde și tare simpatică care găzduiește Kastellet, fortăreața în formă de stea, și ai ajuns. Pentru o abordare mai modernă a clasicului personaj, mai mergi un pic în aceeași direcție spre Copenhagen Harbour și găsești, lângă Dahlerups Pakhus, Mica Sirenă Modificată Genetic, plus alte câteva sculpturi ciudățele ale artistului Bjørn Nørgaard. La întoarcere, te poți opri la Toldbode, o terasă care arăta excelent și unde, cu toate că nu am încercat, suspectez că se mănâncă bine.

Trecând la lucrurile incluse în Copenhagen Card, principalele obiective aflate în centru și pe care nu ar trebui să le ratezi sunt cele trei castele ale orașului. Amalienborg este reședința de iarnă a familiei regale, fiind format din patru corpuri așezate simetric în jurul unei piațete, ce reprezintă centrul axei ce unește Marble Church, biserica impresionată ce străjuiește cartierul Frederiksstaden, și parcul Amaliehaven și portul unde ancorează de obicei nava regală. Dintre cele patru corpuri se vizitează doar două, în care poți vedea cam cum trăiau suveranii danezi.

Rosenborg este castelul care arată probabil cel mai frumos din exterior, fiind așezat în mijlocului unui părculeț cu gazon perfect și copaci seculari, numai bun pentru un picnic și relaxare. Nici interiorul nu este tocmai de lepădat, găzduind o colecție a bijuteriilor regale destul de impresionantă.

Cel de-al treilea castel, Christiansborg este așezat în mijlocul orașului, pe insula Slotholmen, fiind cel mai mare dintre cele trei edificii regale și impresionând nu doar prin dimensiuni, ci și prin istoricul tumultos. A ars de două ori aproape complet, fiind reconstruit de fiecare dată și ajungând astfel să reprezinte un mix al diferitelor stiluri ce au dominat arhitectura daneză de-a lungul timpului. Sălile fastuoase, capela și grajdurile regale sunt doar câteva dintre atracțiile incluse, cel mai interesant fiind turnul, ce poate fi vizitat gratuit în fiecare zi, mai puțin lunea, și oferă o vedere excelentă asupra orașului.

Pentru o altă perspectivă de sus asupra centrului vizitează și Rundetaar, un turn ușor neobișnuit în vârful căruia ajungi nu pe scări ci urmând o mare alee circulară. Dacă nu ai probleme cu înălțimile, undeva aproape de vârf, în centrul marelui cilindru, poți experimenta diverse senzații, călcând pe o podea de sticlă aflată la 25 de metri de pământ. O altă opțiune pentru cei ce apreciază panoramele generatoare de senzații la fel de neliniștitoare este Church of Our Savior, ale cărei scări spiralate exterioare se urcă resimțind un oarecare stres, mai ales dacă bate vântul.

Dacă tot ai ajuns de partea cealaltă a canalului principal, aproape de biserică, poți da o fugă prin cartierul Christiania, care este, în teorie, o zonă liberă, independentă și guvernată de legi proprii, iar în practică, un soi de cartier al hippioților și oamenilor dornici să fumeze când și câtă iarbă vor. Nu tocmai pe filmul meu.

Prin centru, dacă ești dornic de distracții, poți da o fugă prin Grădinile Tivoli. Montagne rousse-urile nu sunt pasiunea mea, dar am apreciat gazonul central, unde poți sta liniștit pe un șezlong și asculta ce se cântă pe scena principală.

Dacă, asemenea mea, îți dorești să vezi cum arată un urs polar adevărat atunci musai să dai o fugă pe la Copenhagen Zoo. Nu-mi plac animalele închise în cuști, dar nu știu dacă voi avea vreodată ocazia să văd un polar în mediul lui, așa că m-am bucurat de această șansă. Mai sunt acolo tot felul de alte animale, grădina fiind destul de mare și frumos aranjată, așa că poți petrece liniștit câteva ore punându-te la punct cu fauna de prin diverse zone ale lumii.

Pe lângă toate frumusețile astea din orașul propriu zis, recomand călduros o tură de o zi prin imediata apropiere, pentru clătirea ochilor cu niscaiva castele și muzee. Să vă povestesc mai exact ce și cum.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Călătorii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s