Hamburg. Despre altele.

Cu toate clădirile astea faine despre care vorbeam aici, Hamburg este un soi de mare galerie în aer liber. Altfel există câteva muzee, dar eu una nu am avut chef de așa ceva în excursia asta. Oricum înțeleg că nu am pierdut nimic. Am profitat în schimb de multele magazine și sezonul de reduceri. Stă bine orașul la capitolul ăsta. Există bineînțeles o mare arteră principală cu de toate, Mönckebergstraße, care pornește de la gară și te duce până în centru. Odată ajuns pe malul lacului dai de o zonă de shopping ceva mai selectă, cu un Chanel, un Dior, un Tesla Motors, un Bentley, din astea. Există și alternativă pentru treburile mainstream. Mai ales prin micul, dar simpaticul cartier Karolinenviertel. Pe aici se găsesc tot felul de magazinașe second hand sau de designer numai bune pentru achiziții unicat. Și fix la limita cartierului se întâmplă sâmbăta și o piață de vechituri cu tot ce trebuie pe la casa omului. Flohschanze pe numele ei, are cam de toate, de la viniluri, genți de piele, mobilă și haine. 

Și dacă tot e mare port cu vedere la Elba, orașul are și o promenadă riverană numai bună de umblat. Spațiul a fost în mare parte renovat recent, așa că arată foarte bine. De pornit din zona metroului Baumwall și mers frumos până la Landungsbrücken. Adică, în traducere liberă, Pontonul Plutitor, care-i format din diverse pontoane, pasarele, podulețe, așezate pe mai multe niveluri și asezonate cu ceva restaurante și baruri pe unde poți încerca diverse mâncăruri pe bază de pește, suspectez la prețuri destul de piperate. Aici neapărat de accesat Elbtunnel, care este nimic altceva decât un vechi tunel subteran care unește cele două maluri ale râului. Destul de impresionant, circulat de pietoni și bicicliști, îmbrăcat în faianță și frumos luminat, dar eu trebuie să recunosc am avut o ușoară problemă fiind uneori claustrofobă așa că m-am mișcat repejor către ieșirea la lumină, mai ales pe drumul de întoarcere.

Promenada nu se termină aici, ci continuă până la Fischmarkt, piața de pește locală. Citisem că e mare, faimoasă, că se ține doar duminica și trebuie să ajungi acolo cu noaptea-n cap ca să prinzi acțiune, așa că am făcut ce nu fac niciodată în vacanță. Am pus ceasul să sune la 6. Am ajuns acolo pe la 8 fără, iar mișcarea era în toi. E vorba într-adevăr de o piață mare, dar nu aș zice că peștele e actorul principal. Există tarabe cu de toate, fructe, legume, pâine, brânză, pește, haine, flori și câte și mai câte. Mai există și hala de pește, care, iar, este de fapt o sală imensă, cu câteva standuri unde se vând sendvișuri cu pește, bere și alte chestiuni, cu băncuțe și mese unde lumea se odihnește după ce a cumpărat câte ceva. Arată mai mult ca o berărie decât ca o hală de pește. Există chiar o scenă, pe care la 8 dimineața se cântă coveruri rock și cine e în formă dansează. Noi am avut norocul să prindem dimineața de după Gay Pride. Așa că vă închipuiți nebunia. Mai ales că la o aruncătură de băț de piață se găsește Reeperbahn, faimosul cartier de distracții și dezmăț nocturn, unde se petrecuse toată noaptea. Așa că piața de pește era, în fapt, un maaare after-party. Lume ușor euforică, lume ațipită pe malul apei, lume venită să mănânce ceva și să scape de mahmureală sau pur și simplu să continue petrecerea. O experiență tare interesantă și faină, care mă gândesc eu că se petrece în fiecare duminică la scară mai mică, indiferent de paradă sau nu.

Cu mâncarea nu se stă deloc rău la Hamburg. E plin de patiserii la tot pasul și nu ai cum să nu intri să clătești ochii și să încerci ceva. O plăcintă cu prune, sau cu mac, sau cu vișine. Sau un covrig simplu, sau unul cu semințe, sau unul cu cașcaval. Sau o pâine neagră de nu știu care sau de nu știu care. Și supermarketurile sunt un tărâm al deșănțării și posibilităților nelimitate. Noi ne-am aprovizionat de la Edek în general. Pe la restaurante nu prea am mâncat pentru că… hm… nu cred că am avut timp. Dar am devorat o tartă delicioasă cu afine și bezea de la Gretchens Villa. Și am mâncat un wurst cu salată de cartofi și varză murată luat de la o terasă dintr-un colț de stradă, de la niște oameni care suspectez că făcea mai mult pentru ei așa un grătar, dar nu au zis nu când i-am întrebat cât costă și m-au cadorisit cu de toate pentru doar 2 euro. A și am mai mâncat o înghețată excelentă la Liberty Icecafe und Bistro, lângă piața de pește.

Încă un lucru musai să-l faci dacă ajungi în Hamburg. Să iei metroul până la Blankenese. Blankenese este o suburbie a Hamburgului absolut dezgustător de perfectă. Închipuiți-vă așa un cartier rezidențial, cu case numai una și una, așezate frumos pe panta unor dealuri, cu vedere la râul Elba, cu parcuri verzi și străzi liniștite, cu magazine cochete și luxoase și oameni fericiți. Ce să mai, idilism dus la exagerare. Am stat și ne-am holbat ca niște curci la case, în case, în curți, la treburi ca scoase din reviste. Și rustice și moderne, și intime și imense, și cocoțate în vârf de deal și așezate la mal de apă. Și dacă mai punem și murele de pe marginea drumului, și merele culese de prin copaci și picnicul perfect de l-am făcut în buza apei cu bunătățuri cumpărate de la magazinul local, gen țipar (maaare nebunie cu țiparul pe acolo; la 50 de euro minim kilogramul a trebuit să încercăm și noi faimosul pește cu piele groasă ca șoriciul), salată de alge și salată de cartofi… putem decreta locul drept perfect.

Nu pot încheia fără să trec în revistă și micile bile negre ale orașului. Nu mi-a plăcut că seara devine un loc nițel fantomatic, pe alocuri de-a dreptul pustiu, treabă care trezește un sentiment de disconfort și neliniște dacă ajungi să umbli singur pe străzi. Și nu mi-au mai plăcut nici boschetarii dubioși care se răsar pe alocuri prin oraș, în special prin zona gării centrale.

Dar, una peste alta, Hamburgul intră foarte bine la capitolul destinații practic nordice numai bune de accesat în lunile de vară când pe la noi căldura-i mare și orice răcorire e binevenită.

Despre cazare: de ținut cont că e destul de scumpă cazarea în Hamburg. Cu toate astea am avut noroc de un apartament fain frumos și central la preț decent. Aici.

Advertisements

2 Comments

Filed under Călătorii

2 responses to “Hamburg. Despre altele.

  1. IB

    Am fost pe 9-10 oct. Dar mai departe de centru n-am ajuns, nici n-am avut cand. Insa am ajuns la Kunsthallen, unde era si Dan Perjovschi cu o expozitie.

    Like

  2. da. sunt clar multe de văzut pe acolo.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s