Malmö. De partea cealaltă a podului.

Dacă tot ajunseserăm până acolo în excursia noastră la Copenhaga și aveam o ultimă jumătate de zi la dispoziție, am hotărât că nu putem rata ocazia de a vizita și Malmö. După impresia puternică lăsată de capital daneză și încă nedigerată practic, nu ne așteptam ca micul orășel de peste pod să ne surprindă prea tare, însă ne înșelam.

În Malmö am ajuns rapid cu trenul, ne-am lăsat bagajele într-un dulăpior din gară, am ieșit afară și ne-a plăcut din prima ce am văzut. Aveam la dispoziție doar câteva ore, așa că am mers direct la centrul de informații de peste drum, am cerut o hartă și câteva sfaturi și apoi am pornit-o spre oraș. Am traversat un pod și ajuns în centru 3 minute mai târziu. Da, Malmö este un loc destul de compact. Practic centrul este zona înconjurată de Sodra Forstadskanalen, principalul canal al orașului. Există două piațete principale tare frumoase, Stortorget și Lilla Torg, prima fiind mai largă și înconjurată de clădiri impozante și înalte, iar a doua, mai mică și cochetă, cu căsuțe colorate și terase simpatice. Un soi de Sibiu, cu Piața Mare și Piața Mică.

După ce ne-am învârtit un pic prin zonă, am pornit-o înainte, pe strada principală pietonală, plină de magazine, pe care am urmat-o până ne-am intersectat din nou cu canalul. Cum următorul nostru obiectiv presupunea întoarcerea spre zona gării, am făcut dreapta, am urmat apa și am ajuns în Kungsparken, un parc foarte frumos, verde și mare, care găzduiește, printre altele și Malmöhus Castle, castelul orașului. Nu era nici pe departe la fel de impresionant precum cele văzute în Copenhaga și nici nu aveam suficient timp la dispoziție, așa că nu se punea problema vizitării, dar ne-am plimbat cu plăcere prin grădinile ce-l înconjurau, Slottstradgarden, transformate într-un spațiu urban funcțional, în care se cultivă diverse legume, ierburi, dar și flori și în care este amenajată o cafenea tare drăguță, în fostele sere.

Obiectivul despre care vorbeam mai sus și probabil emblema orașului este imensul bloc turn, Turning Torso. Văzuserăm pe hartă că se află în zona portului de vest a orașului, pe malul apei, însă depășind partea de centru am fost complet surprinse să descoperim un peisaj total diferit de ceea ce întâlniserăm până atunci. Cartierul Västra hamnen este o odă adusă modernului, cu clădiri în stil minimalist și accente industriale, fiind dominat de blocuri de apartamente, ridicate pe locul fostelor șantiere navale. Un contrast total față de restul orașului. Numit City of Tomorrow, se pare că este, de asemenea, primul cartier din Europa care nu produce dioxid de carbon. Am mers un pic pe străzi perfect aliniate, printre clădiri moderne și am ajuns într-un final la turn. Nu degeaba este cea mai înaltă clădire din țările nordice. Este o chestie gigantică și cum stai acolo la bază și-ți sucești gâtul privind în sus, te cuprinde un sentiment așa de micime copleșitor.

După ce ne-am uluit în fața turnului cât ne-am uluit, am pornit-o spre malul apei. Și ne-am trezit pe o super faleză. Cel mai bun lucru la ea este vederea perfectă pe care ți-o oferă asupra podului Øresund. Erau amenajate acolo și câteva locuri de baie și câțiva curajoși le și foloseau. Am concluzionat la unison, că spațiu mai bun de atât pentru a încheia excursia noastră nordică nici că puteam găsi, cu podul în zare, sunet de mare și aer curat și sărat în nări. Apoi ne-am mobilizat cu greu și am pornit-o înapoi spre centru și aeroport și înapoi în țările calde.

Advertisements

2 Comments

Filed under Călătorii

2 responses to “Malmö. De partea cealaltă a podului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s