Gozo și Comino. Malta rurală și sălbatică.

După cum spuneam aici, am ajuns în Malta în plină furtună. Pare-se, astfel de fenomene extreme au loc așa de două-trei ori pe an și iau pe toată lumea prin surprindere. Cam cum e la noi cu zăpada. Așa că autobuzele erau întârziate, feribotul pleca din altă parte, pe mare bătea un vânt aprig și valurile erau complet nebune. Dar nu aveam încotro. Așa că am purces cu inimile strânse, conform planului inițial. Calculasem eu că ar fi mai sigur ca la plecare să fim aproape de aeroport, așa că prima descindere a fost în Gozo. Din Luqa până în Victoria, că doar am zis să stăm în centru ca să circulăm mai ușor, am făcut circa 2,30. 1, 30 cu autobuzul de la aeroport până la feribot, cam 30 de minute cu feribotul și încă vreo 30 cu autobuzul iar. La asta s-a adăugat o oră întârziere a primului autobuz (X1), o oprire pentru aprovizionare la un Lidl din drum și iaca așa am ajuns practic seara în Victoria.

Ce am mai putut face în prima zi a fost să dăm o tură nocturnă prin oraș. Între timp ploaia se oprise și cerul se prezenta ceva mai bine. Așa, la o primă vedere, cu casele și aleile înguste din piatră Victoria mi-a amintit de Bari. Sau Marina Franca. Oricum ceva din Puglia. În centru am dat peste Citadelă. Minunată construcție, un soi de cetate medievală frumos restaurată și luminată, și lăsată deschisă în voia vizitatorilor și pe timp de noapte. Asta mi s-a părut într-adevăr foarte fain. Era o seară de vară răcoroasă, era liniște în cetate și totul avea un aer tare romantic și misterios. Ne-am învârtit cât ne-am învârtit pe acolo, am mai evaluat puțin situația restaurantelor și barurilor din centru și apoi ne-am dus acasă și ne-am culcat, ca după o zi lungă și petrecută pe drumuri.

A doua zi de dimineață a început șirul miracolelor meteorologice. Pentru că, trebuie să spun de la început, toate prognozele triste au fost răsturnate și am avut parte de o vreme de la zi la zi mai frumoasă. Deci, văzând noi că afară e destul de senin și se ițește soarele, am zis să ne ținem de planul inițial, bazat pentru acea zi pe vizitat plaje. Cea mai importantă țintă în acest sens era Blue Lagoon. Așa că am luat o barcă spre Comino. Am descoperit odată ajunse acolo că, deși furtuna trece, răvășeala maritimă rămâne. Laguna arăta minunat, dar atâta era de neliniștită încât nu prea era chip s-o accesezi. Asta ne-au spus cel puțin salvamarii prezenți la fața locului. După ce am băgat nițel piciorușele în apă, eu una ofticându-mă teribil că mai mult nu se poate, am zis să explorăm măcar insula. Poate poate găsim vreun al locaș îmbăiabil. Și am găsit ce nici nu visam. Crystal Bay pe numele lui, un golf cu ape turcoaze incredibile, mai protejat decât laguna și deci lin și numai bun de accesat. Apa era cristal, că deh nu degeaba îi zicea cum îi zicea, avea o temperatură ideală și era complet liniștită. Nu aș putea spune ce adâncime avea pentru că de intrat am intrat direct de pe niște stânci și tot pe acolo am și ieșit. Ne-am scăldat cât ne-am scăldat, am testat ecoul dintre pereții de piatră cu chiote de fericire și apoi ne-am pornit înapoi spre lagună de unde trebuia să ne ia barca. Între timp soarele devenise de-a dreptul arzător, apa se mai liniștise, așa că am făcut și o semibaie acolo unde voiam inițial. Apoi am luat barca înapoi și am purces spre al doilea obiectiv acvatic al zilei, Xlendi. Cum ratasem autobuzul din Victoria și următorul venea peste o oră, am luat-o pe jos. După circa 30 de minute de plimbare lină și șerpuită la vale, mai întâi prin oraș, apoi printr-o zonă rurală interesantă, am ajuns la plajă. Eram deja moarte de foame, așa că am urmat recomandarea gazdei și ne-am înfățișat la Ta Carolina. Unde ne-am umplut burțile cu minunății locale, gen calamari la grătar și tocăniță de iepure. Și apoi, normal, ne-am grăbit să mai plutim nițel în ape albastre, în lumina apusului leneș. Peisajul perfect, apele perfecte și lumina genială mi-au amintit de o seară asemănătoare din Cinque Terre. Când s-au dus și ultimele raze și s-a lăsat răcoarea ne-am urnit și noi spre Victoria, pe unde am mai bântuit nițel înainte de culcare. Suficient cât să experimentez un desert excelent, ceva minunăție cu ciocolată și pere de la Captain Spriss.

Ultima zi în Gozo a început pe la 6 dimineața cu o furtună atât de aprigă, încât a inundat casa gazdei. Până ne-am învârtit noi pe acolo cu șters apă, strâns bagaje, mic dejun, s-a făcut vreo ora 9, s-a luminat cerul, s-au răsfirat norii și a ieșit un soare numai bun de baie. Așa că am pornit și spre ultimele obiective ale insulei: Azure Window și Blue Hole. Prima este o arcadă stâncoasă de se arcuiește minunat deasupra mării, iar a doua este o groapă maritimă de vreo 50 de metri adâncime, în mod normal turcoază și clară, post furtună nițel răvășită. Tot ansamblul format în acest perimetru este spectaculos, cu formațiuni de piatră care mai de care mai ciudate și aparent nepământene. Pentru că Blue Hole nu era tocmai atractiv, era populat de scafandri și nu ne inspira la imersiunea acvatică, am recurs la golful din imediata apropiere, Dwejra Bay. Unde am făcut o baie excelentă, în completă solitudine și izolare. Apoi am luat iară un bus și ne-am întors în Victoria. Am reușit să vedem și orașul pe lumină cu ocazia asta, ne-am mai suit odată în vârf de Citadelă pentru o viziune de ansamblu asupra insulei și apoi ne-am recuperat bagajele și am luat-o iar din loc, spre Malta. Inutil să zic că a început iară să plouă fix, da fix, când ne-am suit în autobuzul de plecare și s-a potolit când am ajuns pe malul celălalt. Spre capitală am luat un X4, și undeva pe după-masă am ajuns la a doua destinație, insula Malta.

Despre cazare: am stat într-o casă tipic malteză foarte faină și mai ales am mâncat un mic dejun excelent, pe stil englezesc, cu bacon, eggs și alte asemenea. La Anna Karistu Accomodatio.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Călătorii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s