Tango. Radio and Juliet. Corpuri frumoase, în lumini frumoase, pe muzici frumoase.

Am o pasiune pentru Radiohead. M-am urnit până la Berlin anul trecut ca să-i văd și a fost cam cât se poate de fain. Am zis aici ce și cum. Pune muzică de Radiohead pe mai orice și deja te îndrepți în direcția artistică bună, cât mă privește pe mine. Când am auzit de Romeo și Julieta pe muzică de Radiohead mi-am zis că nu are cum să fie rău.

Așa că am fost aseară la Operă să văd ce poate ieși din această combinație. Radio and Juliet, pentru că despre asta este vorba, deși se joacă la Operă, nu e nici operă, nici balet. E dans contemporan. Nu se distribuie independent, ci vine la pachet cu un alt spectacol al regizorului Edward Clug, Tango. Așa că am văzut practic două spectacole, aparent, complet independente, de circa o oră fiecare, separate de o pauză.

Nu o să vorbesc aici despre concepte și teorii, pentru că nu sunt sub nicio formă specialistă într-ale dansului. O să zic doar despre ce mi-a plăcut mie, așa ca unui profan iubitor de frumos în orice formă vine el.

M-au fascinat corpurile. Corpurile dansatorilor. Balet nu am văzut niciodată, dans contemporan am mai prins, dar parcă în niciun spectacol de l-am văzut nu am observat corpurile atât de bine. Balerinii sunt niște creaturi impecabile. Niște modele pentru studiul anatomiei. Fiecare mușchi este perfect conturat și așezat într-un ansamblu aproape imposibil. Anatomia asta se observă vag în formă statică, dar atunci când trupurile astea încep să danseze, în mișcări atent studiate și parcă la milimetru controlate, când se ondulează molatec și lasciv sau când zvâcnesc și se cambrează acut, deja totul devine de o perfecțiune ireală. Suntem în genere oameni normali, cu colăcei și celulită, încovoiați de griji sau de lene. Asta este. Așa că este o plăcere să vezi corpurile astea zvelte și drepte, magnifice și impecabile.

Și asta mă duce la a doua chestie ce mi-a plăcut. Luminile. Dacă aceste corpuri perfecte ce se mișcă perfect arată impecabil, este și pentru că sunt puse în valoare de instalații de lumină corespunzătoare. Un spot atent așezat schimbă complet perspectiva. Iar felul în care se combină sunetul și lumina este tare important și poate face diferența între banal și magic. Pentru că în prima parte, în Tango, este o secvență, câteva minute doar, în care  ai putea crede că ai în față un ecran de cinema sau un film în care niște prezențe fantomatice se perindă pe scenă. Sunt doar niște flashuri proiectate din tavan, dar efectul este extraordinar și nu se poate înțelege decât văzut cu proprii ochi, indiferent cât de plastic l-aș descrie eu aici.

Și apoi e muzica. Prima bucată, dacă tot îi zice Tango, e dansată pe diverse bucăți din această zonă muzicală, de la Piazzola, la Goran Bregoviç, la Gardel-Le Perasau sau la Hugo Diaz. A doua parte, Radio and Juliet, este stric pe bază de Radiohead. De la Fitter Happier, la Idioteque, la Spinning Plates, despre Radiohead drept coloană sonoră nu trebuie spus nimic. Prima parte este intensă și pasională, ca mai orice ține de tango, a doua este electrică și depresivă, ca mai orice ține de Radiohead. Prima parte topește, a doua îngheață, dar ambele emoționează. Nu par avea nimic în comun, dar alăturarea lor nu deranjează cu nimic. Pentru că sunt două fațete pentru aceeași monedă. Moneda dragostei. Fără patetisme și romanticisme, la asta se cam reduce treaba. Vrei nu vrei, cam peste tot se lasă cu dragoste, inclusiv în dans.

Așadar, în esență, aseară la Operă am văzut corpuri frumoase, în lumini frumoase, pe muzici frumoase. Nu pot decât să vă recomand să faceți același lucru. Nu este un spectacol nou, a avut premiera acum ceva ani, se joacă rar și momentan nu se mai anunță nicio reprezentație. Dar o să mai apară sigur, așa că perseverați.

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Evenimente

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s